Behandling

Mange lurer på hva som skjer med teppene når de er på vaskeriet. Det er helt naturlig: mange tepper er kostbare og har vært i familiens eie i mange år. Det er dermed stor affeksjonsverdi knyttet til tepper. Håndknyttede, ekte tepper er unike og ofte vanskelige å gjenskaffe. Derfor er mange redde for at teppene skal bli ødelagt når de rengjøres.

I tillegg vil man at teppene skal bli skikkelig rene, og ikke bare kjøres gjennom en maskin i en kort operasjon som bare vasker toppen av teppet og lar den virkelige skitten som ligger i bunnen av teppet, være igjen.

Det er flere vaskerier som vasker tepper ved siden av andre vaskeoppdrag. Arne W Nilsen Tepperenseri er landets eldste spesialistfirma for vask av tepper.

Vi har altså lang erfaring i vask, rens og reparasjon av tepper. Det hele starter med god kunnskap innen vask og rens. Arne W Nilsen Tepperenseri er landets første spesialistfirma innen vask av tepper, med historie tilbake til 1934 da Arne W. Nilsen startet innen renseri og farveri. Gjennom årene har vi opparbeidet god kunnskap om orientalske tepper og kombinerer dette med vask og annen behandling av tepper.

Når teppet hentes av oss eller leveres hos oss eller en av våre kommisjonærer, merkes det med kundens navn, måles og registreres med kundedata. Eventuelle vanskelige flekker, skader og svakheter merkes slik av vi kan tilby reparasjon og behandling av dette.

Videre fjerner vi sand og støv ved hjelp av en skånsom trommel eller en spesiell bankemaskin for større tepper. Det er svært viktig å fjerne sand og støv før vasken, fordi dette setter seg fast i teppebunnen når teppet blir vått.

Så tester vi farger og styrke i teppet, hvis vi er i tvil om riktig behandlingsform. Med lang erfaring med tepper ser man fort hvilke farger som er vanskelige. Derfor har vi svært få tilfeller av fargeutglidning.

Selve vasken står nå for tur. Vi sender ikke teppene gjennom maskiner, men vasker dem flatt på gulvet. Dette er svært skånsomt mot teppet og gir god oversikt som man ikke får ved mer maskinell vask. Påvirkningstiden, som er svært viktig for at teppene skal bli rene, er også lenger når man vasker teppene på gulvet.

I vasken bruker vi rikelig med vann og såper som er beregnet for ull eller silke. Såpene har vi selv utviklet, og oppskriften er en godt bevart hemmelighet. Tepper med ekstra flekker, skader eller lukt behandles ekstra. En spesiell mykgjører tilsettes til slutt. Møllbehandling kan også tilsettes i vaskeprosessen.

Etter vaskeprosessen fjerner vi mest mulig vann fra teppet. Vi har flere typer sentrifuger til dette formålet.

I vårt tørketårn tørkes teppene, som regel over natten. Dersom teppene er buklete eller skjeve, kan vi strekke dem mens de henger til tørk. Dette er viktig for å unngå at teppene ligger i bukler og blir ugunstig slitt.

Når teppene er tørre er det klart for etterkontroll, støvsuging, pakking og levering tilbake til kunden. Dersom kunden ønsker takst av teppet, tilbyr vi også taksering

Hvordan vasker vi tepper?