Vaskeanvisninger

Vedlikeholdsmerking - vaskeanvisning for tekstiler

Nedenfor vises en oversikt over vaskesymboler som tekstiler er merket med. Alle plagg skal være merket med vedlikeholdsråd dersom de kan vaskes eller renses. Tørketrommel er et eget symbol og er ofte merket med temperatur i tillegg.

For store plagg (puter, dyner, madrasser, tepper, jakker etc) er det viktig å ha stor nok trommel slik at plagget kan svive fritt under vasken.

Tepper og kunstverk krever egen behandling og er som oftest ikke vedlikeholdsmerket.

Ting du må tenke på når du vurderer fagmessig rens eller vask opp mot å vaske hjemme:

  • Blir det rent?
En dyne eller pute som er normalt brukt kan vaskes hjemme i vaskemaskin dersom den er merket med det. Husk på at små hjemmevaskemaskiner er mindre skånsomme og ikke vasker i nærheten av like rent som større, profesjonelle maskiner. Tekstiler med mer omfattende forurensninger (for eksempel urin eller andre "uhell") bør sendes til vaskeri.
  • Krymper det?
Alle typer møbeltrekk (sofaputer, overmadrasser), tepper og andre tekstiler krymper som regel noe. Tørk i liten tørketrommel gir mest krymp. Derfor vasker vi som regel møbler med trekkene på. Ofte er det greit at selve puten eller madrassen får en vask også.
  • Tåler vaskemaskinen min påkjenningen? 

Store, tunge plagg legger seg ikke jevnt i trommelen og kan skade utstyret

  • Får jeg tørket plagget etter vask?
Tepper, dyner og madrasser inneholder mye fuktighet. Du bør ha et stort rom med egnet oppheng. Pass på at plaggene henger rett (tørkesnor har lett for å dra i plaggen skevt) Ikke heng tepper på snor, de må henge på stang som ikke bøyer seg!